De schat in de stilte.

Opmaak 1_Pagina 4

Inhoud:
De krokodil verveelt zich. Hij weet niet wat doen en niemand wil met hem spelen. Wanneer hij verder in deze stilte gaat, doet hij in de diepte een prachtige ontdekking die de wereld er helemaal anders doet uitzien…

Een verhaal dat klein en groot opnieuw doet genieten van de onverwachte schoonheid die in de stilte verscholen zit.

Auteur: Veerle Wauters
Illustrator: Tineke Ann

Achtergrond:
Veel kinderen klagen al eens dat ze zich vervelen. En de meeste ouders of begeleiders schieten dan in actie. Ze proberen verschillende mogelijke activiteiten aan te bieden en verwijzen naar het speelgoed dat meestal rijkelijk aanwezig is. Wanneer het kind op elk idee dat wordt aangereikt, antwoordt met ‘daar heb ik geen zin in’ of ‘dat gaat niet met dit weer’ of ‘dat is stuk, dat kan ik niet meer spelen’, neemt de wanhoop bij de volwassene toe: wat kan ik nog verzinnen om het kind uit de verveling te halen en weer aan het spelen te krijgen?

Maar hoe zou het zijn om het kind toe te laten om zich te vervelen en om even niets te doen? Hoe zou het zijn om het kind de kans te geven om die leegte die verveling is in te gaan en daar in de stilte een nieuw idee te vinden dat ineens weer een glimlach op het gezicht tovert?

Opmaak 1_Pagina 12

Wanneer kinderen elke keer weer door een volwassene uit de leegte van de verveling gehaald worden, leren ze niet om zelf op zoek te gaan naar dat wat hen doet stralen, naar dat wat hen energie en vreugde geeft.

Hetzelfde geldt voor volwassenen. Als we al eens de tijd hebben om ons te vervelen, gaan we meteen heel naarstig op zoek naar iets wat we zouden kunnen doen. Ons hoofd noemt meteen een aantal activiteiten op die nog op het ‘to-do-lijstje’ staan en overlopen de lijst met hobby’s. Niets daarvan kan ons echt bekoren en heel vaak verplichten we onszelf om toch maar iets nuttigs te gaan doen dan.
Hoe zou het zijn om even te gaan zitten en die leegte van de verveling toe te laten en te voelen? Ik weet zeker dat er na een korte tijd iets uit de diepte naar boven komt waar je ineens wel veel zin in hebt. Iets waarvan je misschien nooit gedacht zou hebben dat je dat met plezier zou doen. En nu, vanuit de leegte en de stilte, ontdek je dat net dat je op dit moment vreugde en plezier geeft. De dag ziet er ineens weer anders uit!

Duurzame vorm:
Dit boekje wordt gedrukt door ‘Druk in de weer‘ een ecologische drukkerij in Gent. Zij kiezen voor 100% gerecycleerd papier, vegetale inkten, ecologische producten om de drukpersen te reinigen,…
De afwerking van het boekje gebeurt bij Ryhove.
We hebben ervoor gekozen om dit boekje niet te lijmen maar in te binden met een ringspiraal (wire-o) omdat dit op vlak van recyclage veel interessanter is: lijm is bij de recyclage van boeken veel moeilijker te verwijderen dan metalen bindingen.
Deze manier van inbinden brengt ook met zich mee dat we niet vast hangen aan het principe van katernen (bundels van pagina’s die verkregen worden door de grote drukvellen te plooien). Wanneer je boeken lijmt, moet je je houden aan een bepaald aantal pagina’s.
De originele omslagkaft maakt dat het boekje toch een gewone rug heeft en herkenbaar is in de boekenkast.
Door dit boek in te binden met een ringspiraal, komen we los van het principe van katernen en gebruiken we precies het aantal bladzijden dat we nodig hebben. Zo worden er geen lege bladzijden verkocht en wordt er dus minder papier verbruikt.
We kiezen voor een zachte kaft (softcover) in plaats van een harde kaft omdat ook dit minder belastend is voor het milieu.
Omdat het hier gaat om een boek dat voornamelijk zal worden voorgelezen aan kinderen, hebben we ervoor gekozen om de kaft toch te plastificeren en dikker papier te gebruiken voor de bladzijden binnenin, ook al klinkt dat misschien niet meteen erg ecologisch.
Een niet-geplastificeerde kaft zal namelijk sneller stuk gaan onder de plakkerige en minder zachtaardige kinderhandjes en dunnere bladen riskeren sneller losgescheurd te worden.
En een boekje dat snel stuk gaat om dan in de papierbak te belanden, is niet bepaald duurzaam te noemen…

Doelgroep: 4 tot 94 jaar.
Prijs van het boek: 19,95€
Bestellen doe je door me een berichtje te sturen.

Reacties zijn gesloten.